beplanting

Leuk om te weten over beplanting

Een van de belangrijkste elementen van een tuin is de beplanting. Beplanting is eigenlijk waar het allemaal om draait in je tuin. De beplanting kan bestaan uit onder andere vaste planten, siergrassen, klimplanten, haagjes, heesters, struiken en bomen. Ook houden veel mensen ervan om bloembollen te planten in het najaar om in het voorjaar te kunnen genieten van een ware bloemenzee. Bij het ontwerpen van je (nieuwe) tuin is het heel belangrijk om een beplantingsplan te (laten) maken.

Tips voor het maken van een beplantingsplan
Het is best wel moeilijk om voor je (nieuwe) tuin zelf een beplantingsplan te maken. Toch is het beplantingsplan heel belangrijk en sfeerbepalend. Eigenlijk zou je het beter kunnen laten doen door een vakman. Je hebt namelijk een behoorlijke kennis van planten nodig en ook moet je rekening houden met de seizoenen, de groei en het onderhoud. Als je toch besluit om zelf aan de gang te gaan, dan zijn er op internet diverse beplantingsplannen te vinden, die voor jou als basis kunnen dienen. Deze kan je eventueel op een aantal punten aanpassen. Houd bij het maken of aanpassen van een beplantingsplan rekening met onder andere de sfeer die je wilt creƫren en zaken als zon / schaduw, de wind, de grondsoort en droogte / natheid. Kies voor sterke planten die het goed doen en stel als doel dat je de hele bodem bedekt wilt hebben. Dit staat erg mooi en onkruid heeft dan minder kans om te groeien, wat het onderhoud makkelijker maakt.

Planten / kruiden met een genezende werking
Er zijn veel planten en kruiden waar stoffen uit gehaald kunnen worden die een genezende werking hebben. In bijvoorbeeld wilgenbast zit de stof salicine, waarop aspirine gebaseerd is. Klachten die door middel van planten vermindert kunnen worden zijn onder andere angst, gewrichts- en spierpijn, migraine, menstruatiepijnen, astma en bronchitis. Angsten kunnen bijvoorbeeld verminderen door stoffen uit de passiebloem. Mocht je vaak menstruatiepijn hebben, dan bieden stoffen uit het duizendblad de oplossing.

Giftige planten
Naast planten met een genezende werking bestaan er ook giftige planten, die je dus beter maar niet in je tuin kan zetten. Misschien is het niet bij iedereen bekend, maar de lijst met giftige planten is opvallend groot.