Mollen in je tuin bestrijden

Hoe kom je af van mollen in je gazon? Daar zijn diverse methodes voor. Maar eerst wat algemene informatie over de mol. Wist je bijvoorbeeld dat een mol zijn gangen graaft met een snelheid van 12 tot 15 meter per uur? Zijn territorium is ongeveer 400 m² groot. Een mol kan in een jaar in totaal ruim 3000 kilo aarde in de tuin omhoogduwen.

Overlast

Mollen zitten vooral in grond waar ze veel voedsel, zoals regenwormen, kunnen vinden. In maart en april is er de meeste hinder van mollen. Dan verlaten de mannetjes hun gangenstelsels en gaan ze op zoek naar een vrouwtje. Ook rond eind juni zul je meer overlast van mollen hebben, omdat dan de jonge mollen het ouderlijk nest verlaten.

Nuttig

Veel mensen vinden mollen lastig, maar bedenk dat het eigenlijk heel nuttige beesten zijn, omdat ze veel schadelijke bodeminsecten eten. Bovendien woelen ze de bodem los en dat is goed voor de afwatering. In Nederland zijn mollen niet wettelijk beschermd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland.

Mollen voorkomen en verjagen

Je kunt mollen in je tuin voorkomen door planten neer te zetten waarvan de geur mollen afstoot, zoals kruisbladwolfsmelk en keizerskroon. Verder kun je om fijnmazig kippengaas diep in graven in de bodem. Werkt dit niet, dan kun je mollen verjagen door bijvoorbeeld stukjes ajuin of knoflook in het gangenstelsel te leggen, of een doek gedrenkt in terpentijn of ammoniak. Ook bij het tuincentrum is een speciaal, sterk geurend product te koop dat mollen verjaagt. Behalve geur is een mol ook gevoelig voor storende geluiden. Zet bijvoorbeeld een fles zonder bodem in de mollengang. Het fluitende geluid van de wind in de flessenhals zal de mol verjagen. Speciale trillende apparaten, te koop bij tuincentra, houden mollen ook op afstand.

Mollen levend vangen of doden

Andere opties zijn om de mol levend te vangen met een mollenvangkoker, of om de mol te doden. Dit laatste kan bijvoorbeeld door een spade in de molshoop of gang te steken. Er zijn daarnaast mollenklemmen te koop die de mol direct doden. Je kunt ook rookpatronen op zwavelbasis in de mollengang gooien, waardoor de mol stikt. Helpt dit allemaal niet, dan is er nog een laatste optie: een professionele mollenvanger inschakelen.